Vi bygger ledare!

Vi bygger ledare!

Tusentals ungdomar arbetar i våra parker varje säsong och för många är detta första steget ut i arbetslivet. Genom att ge våra medarbetare möjlighet att utvecklas hos oss ökar vi chanserna att de kommer tillbaka under fler säsonger och delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter till nyare kollegor.

KARL GARSTRÖM ÄR ANSVARIG rekryterare för Skara Sommarland. Trots att han bara är 22 år har han gedigen Sommarlandserfarenhet med fyra säsonger och flera olika roller i bagaget. 

-Jag började min första säsong på Sommarland redan när jag var 17 och efter två säsonger fick jag möjlighet att jobba som Teamledare. Det var en ynnest och fantastisk förmån att få förtroendet redan som 20-åring att kliva in i min första ledarroll, både för att jag fick utöka min kompetens inom ledarskap men även växa som person. Som Teamledare får du varje år gå en tre dagar lång ledarutbildning. Förra året var vi på Vildmarkshotellet tillsammans med Teamledarna från Furuvik och Kolmården. Utbildningen var väldigt givande att utöver ledarskapsverktygen också få möjlighet till erfarenhetsutbyte mellan parkerna i koncernen.  

Efter en säsong i teamledarrollen var det dags för Karl att ta nästa steg. Förra sommaren jobbade han som Parkchef. Rollen som Parkchef innebär att man har ansvaret för den dagliga driften i parken. Parkchefen jobbar aktivt med att följa upp kvalitén i parken, för att säkerställa att parken levererar en upplevelse i världsklass för både våra gäster såväl som våra medarbetare. 

-Rollen som Parkchef är väldigt varierande och ingen dag är den andra lik. Det jag tycker var absolut roligast med att vara Parkchef är att man har hela parken som sitt verksamhetsområde. Under en säsong får man följa våra medarbetares utveckling och träffa glada gäster under deras besök.  

-Jag har trivts otroligt bra på Sommarland och det känns väldigt kul att nu få vara med och hitta årets stjärnor! Som rekryterare har jag stor hjälp av mina tidigare roller då jag känner parken och våra olika roller väl, men också för att jag kommer ihåg hur nervöst det kan vara att söka sitt första sommarjobb och gå på sin första anställningsintervju. 

TANIA OCH FELIX ÄR TVÅ AV VÅRA TEAMLEDARE, som arbetsleder våra säsongsmedarbetare. De har arbetat tre respektive fyra säsonger som Teamledare inom funktionen Attraktion, men båda började på Gröna Lund som attraktionsvärdar.

– Det är fint att vi får ta så mycket ansvar och att ha en arbetsgivare som vågar se potentialen i oss unga ledare. Det är unikt.

Gröna Lund är en stor ungdomsarbetsgivare som sysselsätter tusentals människor varje år.

– Gröna Lund är en plantskola och många unga människors allra första jobb. Därför tror vi att det är viktigt att vara ödmjuk inför den pressen som det innebär och visa förståelse för den nervositet som finns hos våra nyanställda medarbetare.

Tania och Felix har utvecklats mycket under sin tid på Gröna Lund. De berättar om alla erfarenheter och verktyg som de fått, som bidragit till deras egen personliga utveckling.

– De erfarenheter och lärdomar som vi har fått med oss härifrån, har varit otroligt värdefulla. Förmågan att ta ansvar och ägandeskap, prestera under press och stress, förståelse för hur andra individer fungerar och hur man bäst kommunicerar med dem, bli en mer reflekterande person samt hur man tar och ger feedback. Allt det har vi utvecklat här på Gröna Lund och kunnat tillämpa inom så många olika delar i våra liv.

Tania och Felix bästa tips, för dig som är ny in på arbetsmarknaden, är att gå in med ett öppet sinne och att våga vara sig själv.

– Många arbetsplatser, inklusive Gröna Lund, kan utveckla dig som person på många plan. Ta den chansen! Våga uttrycka det du tycker och tänker och visa engagemang. Det premieras på alla arbetsplatser. Våga visa och dela med dig av de ambitioner som du har. Dina chefer kan hjälpa dig på den resan. Det mest belönande med vårt jobb är att se den stora utvecklingen som sker hos varje individ och vilken plantskola Gröna Lund är, där vi är med och formar personer som ska vidare ut i arbetslivet.