”Se varje individ och anpassa ditt ledarskap”
I år anställer Gröna Lund totalt sju personer med funktionsnedsättning via Stockholms stads insats Bron. Anders Åslund är däremot veteran i sammanhanget, med fler än tio år i Grönans kök.
”Jag trivs jättebra och alla trivs med mig också”, säger Anders Åslund som jobbar i köket på Gröna Lund.
Det är mer än tio år sedan han började arbeta i nöjesparken, då som 22-åring efter att ha gått hotell- och restauranggymnasium. Sedan dess har han hunnit bli en mycket populär medarbetare. Speciellt när han står i kassan i personalmatsalen Green Room.
”Han är Grönans gladaste kille. Alla vet vem han är och han sprider så mycket glädje”, säger chefen och köksmästaren Johan Öhrn.
Han och Anders Åslund har jobbat tillsammans i många år. Ofta i personalköket men också på Tyrol med Mamma Mia-föreställningar och julbord. Just nu är Anders Åslund den enda personen med funktionsnedsättning under hans ledning, men det varierar över säsong. I år anställer Gröna Lund totalt sju personer med funktionsnedsättning via Stockholms stads insats Bron.
”Det ger så mycket att få vara med och följa utvecklingen hos Anders, se hur han går framåt och lär sig nya saker varje dag.”
Anders Åslund förklarar att han har en lätt utvecklingsstörning, inte en svår, och att hans arbetsuppgifter i köket går bra förutsatt att han får tydliga instruktioner.
”Jag tänker själv också, men ibland tänker jag fel”, förklarar han.
”Vi ser till att ta en sak i taget, gå igenom uppgifterna ordentligt och visa hur det ska göras, men Anders är väldigt självgående”, säger Johan Öhrn.
För honom är det fullständigt självklart att man får anpassa sitt ledarskap efter varje individ.
”Alla kräver olika ledarskap. Som chef gäller det att se individen och deras behov”, menar Johan.
Redan för tio år sedan vann Gröna Lund Stockholms stads S:t Julian-pris för sitt arbete med att inkludera människor med funktionsnedsättning. Nöjesparken har en mängd lösningar för dessa besökare och erbjuder också anställning för personer med funktionsnedsättning, dels i sin vanliga rekrytering, dels i ett samarbete med Arbetsförmedlingen. De har även drivit en restaurangskola som riktar sig mot personer som står långt från arbetsmarknaden. Den har i år övergått till en servisskola i syfte att kunna anställda personer utan utbildning och bli deras första arbetsgivare. Dessutom anställer Gröna Lund ytterligare fem personer via Ukrainian Professional Support Center, som startats av Beredskapslyftet.
”Alla människor kan bidra till samhället. Det gäller att man anpassar och ser de olika individerna och inte ser hinder och omöjligheter. Det tycker jag själv är viktigt för Gröna Lund är en park för alla, och då ska det gälla även de anställda.”
Johan Öhrn uppmanar andra chefer att våga ta denna möjlighet. För att det är så utvecklande för båda parter.
”Han är en bra chef”, säger Anders Åslund om köksmästaren och tillägger:
”Jag har flera personer här som tar hand om mig så jag känner mig trygg.”
Text: Sara Hammarkrantz
Foto: Oskar Omne
Texten är en artikel från tidningen Chef