Plastbantning pågår!

Plastbantning pågår!

Furuvik har gjort det sedan tidigare. Nu följer även Gröna Lund efter och tar bort sugrören i barer och på restauranger, och delvis ute i parken. Parks and Resorts har också fattat beslut om att fasa ut engångsplastpåsar.

Den som beställer något läskande i Furuvik och på Gröna Lund får smutta i stället för att sörpla. Detta sedan båda parkerna beslutat att avskaffa sugrör i barer och på restauranger. – Sugrör suger för miljön, säger hållbarhetschef Carin Broryd och fortsätter:  – Det är egentligen en enkel sak att ta bort och har stort signalvärde. Men det kommer en del praktiska konsekvenser som vi behöver klura ut hur vi löser. Därför sker detta stegvis med start i våra barer och restauranger. Ute i parken får den som vill ta sugrör, men via skyltar informeras gästerna om att ”sugrör suger för miljön” och att man bara ska ta om man behöver. Nu är förhoppningen att övriga parker ska följa efter. I syfte att ytterligare minska verksamhetens påverkan på miljön har Parks and Resorts har även fattat beslut om att fasa ut alla engångsplastpåsar till förmån för papperskassar. Befintligt lager kommer dock att användas upp.

Plastfakta

Enligt beräkningar finns det över 150 miljoner ton med plast i världshaven och mängden förväntas tredubblas mellan 2015 och 2025 enligt en rapport från UK Government Office for Science. Plasten utgör ett allvarligt hot mot fåglar och marina däggdjur som äter eller trasslar in sig i plastavfall. Mikroplast i haven är även ett hot mot människors hälsa.