Aktuella ställningstaganden

Enligt vår princip "Hellre rätt än lätt" fattar vi de beslut som vi tror är de bästa ur ett långsiktigt hållbarhetsperspektiv. Vi får många frågor från våra gäster som vi ser som utmärkta tillfällen att förklara och föra en dialog. Här är några av de frågor där vi gjort aktiva ställningstaganden.

Adjö plastpåsen

Vi har bestämt oss för att fasa ut engångsplastpåsarna till förmån för papperskassar.

Ja till (certifierad) palmolja

Palmolja är en av vår tids mest kontroversiella produkter. Anledningen är att regnskog skövlas i rask takt för att ge plats åt odlingar. Men palmolja i sig är inte dåligt. Det är den mest resurseffektiva vegetabiliska olja som finns och dessutom otroligt användbar. Odling av palmolja kan också bidra till att lyfta många människor ur fattigdom. Om den försvinner behöver den ersättas med andra vegetabiliska oljor som kräver mångdubbelt mer resurser att framställa. Parks and Resorts tror därför inte på bojkott. Vi tror i stället på att vara med och påverka till en positiv förändring. Det gör vi genom att välja certifierad olja, så kallad RSPO. RSPO är en organisation som med certifieringskrav arbetar för att plantager ska bli långsiktigt hållbara. Det är också det stora miljöorganisationer som WWF rekommenderar. Trots att det fortfarande finns mycket att utveckla med RSPO-certifieringen anser vi att det just nu är det bästa och snabbaste sättet för konsumenten att stödja en positiv utveckling i palmoljeindustrin.

 

Svenskt kött

Vi köper endast fågel och fläsk från Sverige. Detta för att kunna garantera leverantörer som motsvarar våra högt ställda krav avseende djuromsorg och hållbarhet. Omställningen är ett resultat av en genomlysning som görs av hela mat- och dryckessortimentet med målet att minska vår klimatpåverkan. Det är ett arbete som inte saknar betydelse. Parks and Resorts inköp av mat och dryck ligger runt 100 miljoner kronor årligen, och volymerna vill vi använda som en positiv kraft. Vårt mål är att även endast köpa svenskt nötkött. Dock finns ännu inte de volymer vi behöver att tillgå.

 

Azofri slush

Vi har valt att sälja slush som är fri från azofärgämnen då dessa visat sig kunna orsaka koncentrationssvårigheter. Tack vare goda relationer med vår leverantör har detta varit möjligt att genomföra.

 

MSC-märkt fisk

Alla våra parker har MSC-märkning på våra menyer. Det innebär att all viltfångad fisk och alla skaldjur som våra parker serverar är fiskade ur hållbara bestånd.