Gröna Lunds nya berg- och dalbana Monster är här!

Gröna Lunds nya berg- och dalbana Monster är här!

I över tre års tid har bygget med Gröna Lunds nya berg- och dalbana pågått, men snart är väntan över. Den häftigaste attraktionen i Gröna Lunds historia snart står nu färdig. Monster – King of roller coasters, tar sina gäster 34 meter över marken, upp och ner i 90 kilometer i timmen.

Hösten 2017 inleddes arbetet med den största ombyggnationen i tivolits historia, där en tredjedel av Gröna Lunds befintliga yta förvandlades med nya tematiserade miljöer, matställen och spel. Miljöerna stod klara inför säsongen 2020, som tyvärr uteblev pga coronarestriktionerna. Istället planeras premiären för Gröna Lund och det nya området att äga rum den 24 april 2021, då också kronan på verket är på plats, Monster – King of roller coasters.

– Det här är den största och häftigaste attraktionen i Gröna Lunds historia. Projektet är så omfattande att det påbörjades redan för tre år sedan, långt innan corona. Med ett helt förlorat år 2020 är det nu ännu viktigare att vi inleder nästa säsong på starkast möjliga sätt och det gör vi verkligen med en nyhet som Monster. Nu inväntar vi bara på ett öppningsbesked från regeringen, något som måste komma inom en snart framtid, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell.

– Vi har besökt nöjesparker och åkt attraktioner världen över. Därför är vi väldigt stolta över att ge Gröna Lunds besökare en berg- och dalbana som utan att överdriva är en av de bästa i världen, säger Johan Tidstrand och Mattias Banker, Gröna Lunds ägare.

– Den första nedförsbacken kastar dig från 34 meters höjd rakt ner mot vattnet i 90 kilometer i timmen. Därefter kommer man susa ovanför Gröna Lunds område, passera både Lustiga Huset, Insane och hänga upp och ner flera gånger. Alla som har längden inne bara måste prova den här, säger Gröna Lunds attraktionschef Peter Osbeck.

Historien bakom Monster

”I en tid när Stockholms tunnelbanesystem växte fram, fanns det planer på en station under Djurgården. Men bygget avbröts plötsligt och stationen färdigställdes aldrig. Vad som hände djupt nere i tunnlarna vet ingen, men det ryktas om att man väckte något till liv som lurat nere i mörkret. Stationen förseglades med betong och föll i glömska. Flera decennier senare, under utgrävningen för Gröna Lunds nya berg- och dalbana, upptäcktes den övergivna tunnelbanestationen. Den används nu vid på- och avstigning för den nya berg- och dalbanan, som har fått namnet ”Monster” efter myten som sedan länge omgivit den gamla stationen. Men vad som egentligen hände på platsen eller om myten är sann är det ingen som vet.”